تاريخ: چهارشنبه ۸ تير ۱۳۸۴
نام نویسنده: مسعود رضايي
روز دوشنبه 20 تيرماه پس از پخش گفتگويي با آقاي احمدينژاد رئيسجمهور منتخب از شبكه اول سيما، سرودي نيز پخش شد كه سراسر تجليل و تكريم از ايشان بود. تماشاي اين سرود يا به عبارتي «كليپ» براي بنده چيزي جز ناراحتي و نگراني در بر نداشت به اين دلايل:
اول: آقاي احمدينژاد با طرح شعارهايي كه خواستها و نيازهاي عموم مردم را در بر داشت، توانست رأي و نظر جامعه را به خود جلب كند. از طرفي شخصيت بيتكلف و مردمي ايشان و خوي و خصلت بيپيرايه و ساده ايشان، بشدت به دل مردم نشست و به همين دليل انواع و اقسام تبليغات منفي كه با حجمي بيسابقه بر ايشان باريدن گرفت، نتوانست تأثيري بر نظر و نگاه جامعه بگذارد و سرانجام آقاي احمدينژاد با تفاوت آراي چشمگير، از رقيب خود در دور دوم انتخابات جلو افتاد. به اين ترتيب ايشان در آيندهاي نزديك زمام امور اجرايي كشور را به دست خواهند گرفت و جامعه منتظر ديدن حاصل انتخاب خويش خواهد بود.
اگر به روند انتخابات توجه كنيم، بخوبي ميتوانيم متوجه حجم عظيم انتظار و توقعي كه در جامعه نهفته شده است، بشويم. در واقع از آنجا كه مردم اين انتظارات خود را توسط ديگران، برآورده شدني نيافتند، رو به اقاي احمدينژاد آوردند و اميد بسياري به ايشان براي تحقق اين آرزوها و انتظارات بستهاند. بنابراين جاي شكي نيست كه آقاي احمدينژاد روزهاي بسيار پركار و دشواري را در پيش رو خواهد داشت، هر چند خدمت به مردم و ديدن لبخند رضايت آنها ميتواند خستگي كار را از تن خدمتگزاران بيرون كند.
اما مم اين است كه با دامن زدن به انتظارات نبايد بهر دشواري كار افزود. يكي از راههاي دامن زدن به انتظارات، بزرگنمايي بيش از حد شخصيت و توان افراد و ارائه تصاوير غير واقعي از مسئولان است. پخش سرود «محمود احمدينژاد» ميتواند سرآغاز جرياني باشد كه بزرگنمايي شخصيت رئيسجمهور در افكار عمومي را در دستور كار خود قرار داده است. در قالب اينگونه سرودها و كليپها معمولاً چنين به ذهن مخاطب القاء ميشود كه رئيسجمهور منتخب قادر است بر تمامي مشكلات فائق آيد و با آمدن او، كمبودها و كاستيها از بين خواهند رفت و خلاصه آن كه بايد در انتظار بود تا ايران در مدتي كوتاه گلستان شود.
اگرچه ظاهر اين كارها ميتواند بسيار دلچسب و شيرين باشد، اما آنچه در باطن اين جريان شكل ميگيرد، هستهاي تلخ و ناگوار است. اگر در ذهن مردم، تصوير يك معجزهگر از رئيسجمهور نقش ببندد، آن وقت طبعاً مردم از او انتظار معجزه خواهند داشت و هر چيزي كمتر از آن، برايشان بيارزش خواهد بود.
بنابراين نخستين نگراني از آن است كه ذهنيت مردم به صورتي شكل گيرد كه زحمات و كوششها و تلاشهاي رئيسجمهور منتخب و همكاران او، در افكار عمومي، بيقدر و منزلت شوند و اين يعني يك دولت از پيش شكست خورده.
دوم: انسانها به لحاظ طبع و سرشت خود، اين قابليت را دارند كه اسير وسوسههاي نفساني شوند به ويژه اگر كساني در كوره اين گونه وساوس بدمند و آتش آن را شعلهور ازند. بزرگترين و مهلكترين خطاي ما آدمها اين است كه خود را مصون از اين گونه وسوسهها بدانيم. شخصيتهاي برجسته و الاي عرفاني و روحاني، هر چه بيشتر رشد و تكامل مييابند، احتياط آنها در مقابل هرگونه حركتي كه ميتواند نفسانيات آنها را تحريك كند، بيشتر و جديتر ميشود. به ياد داريم هنگامي كه يكي از نمايندگان مجلس در حضور حضرت امام خميني، تعابيري را در مورد ايشان به كار برد، امام چنان واكنشي از خود نشان داد كه ديگر هرگز كسي به خود اجازه آن گونه سخن گفتن را در مقابل ايشان به خود نداد.
آقاي احمدينژاد، شخصيتي است كه مردم او را به دوري از تكبر و تبختر و نفسانيات دنيايي ميشناسند و اميدواريم كه ايشان همچنان اينگونه باقي بمانند. اما بنده كليپي كه ساخته و پخش شد را زنگ خطري براي ايشان ميدانم. امروز ديگر دوران تبليغات انتخاباتي تمام شده و روز كار و تلاش است. ديگر هيچ نيازي به اين گونه شخصيتپردازيها ووجود ندارد. شخصيت آقاي احمدينژاد خود را در چهارچوب برنامه و فعاليتهاي او و همكارانش، نشان خواهد داد و مردم بخوبي ميتوانند از آن طريق نسبت به ايشان قضاوت كنند. اين گونه سرودها و كليپها و فيلمها و القاب و عناوين، فقط ميتواند نقش لغزشگاههاي مهيب شخصيتي و نفساني را براي مسئولان ايفا كند. بنابراين اميدوارم آقاي احمدينژاد با جديت تمام از شكلگيري چنين لغزشگاههايي بر سر راه خود جلوگيري به عمل آورد.
سوم: پخش كليپ مزبور ميتواند سرآغاز يك راه و رويهاي باشد كه مورد بهرهبرداي برخي اشخاص حقيقي و حقوقي قرار گيرد. متأسفانه يكي از ناهنجاريهاي عمده و خانمانسوز در فرهنگ سياسي و عمومي ما، چاپلوسي و مداهنه و تملق گويي است. كافي است مروري بر گذشتههاي دور و نزديك داشته باشيم تا متوجه شويم كه به كارگيري اين روشها، چه خسارتهاي جبران ناپذيري را براي ما به دنبال آورده است.
شخصيتهاي سياسي برجسته ميتوانند نقش بسيار مؤثري را در براندازي اين ناهنجاري داشته باشند و بويژه از آقاي احمدينژاد انتظار ميرود در اين زمينه به صورت قاطعي عمل كنند. هر جا كه حتي روزنهاي براي تملق گويي- به هر شكل و صورت و با هر نيتي- باز شد، بايد بسرعت آن روزنه بسته شود تا همگان تكليف خود را بدانند و درصدد تجربه كردن اين روش برنيايند. «العاقل يكفي به الاشاره»
به هر حال معتقدم ساخت و پخش اين كليپ از سه حالت بيرون نيست: هيجان زدگيهاي عجولانه، دوستيهاي ناآگاهانه و يا شيطنتهاي آگاهانه. اميدوارم رئيسجمهور منتخب و دوستان آگاه ايشان از تكرار چنين مواردي جلوگيري به عمل آورند.