مناظره:  
 
 
سلیمی‌نمین:برجام یک افتضاح سیاسی برای آمریکا بود/عبدی: اعتماد به آمریکا اساسا بی‌معنی
 
کد مطلب: 506
تاريخ: دوشنبه ۳۰ دي ۱۳۹۸
منبع:
درجه: فوري

يادداشت: عباس عبدی و عباس سلیمی‌نمین تحلیگران مسائل سیاسی با حضور در یک برنامه تلویزیونی به مسائل پیرامونی انتخابات یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی و نیز توافق برجام پرداخته‌اند.
 
 
 
 
  عباس عبدی تحلیلگر مسائل سیاسی در برنامه تلویزیونی "بدون توقف" درباره نظرات رهبری در مذاکرات برجام یادآور شد: رهبری نهایتا تحت تأثیر نیروهایی که در عرصه عمومی هستند تصمیم می‌گیرد و دست هر کسی در این خصوص باز نیست، اما نهایت این است که تصمیم با رهبری است.

وی ادامه داد: برجام سه سطح دارد، راهبردی، تکنیکال و قدرت، در سطح راهبردی، این یک تصمیم راهبردی بوده که در کشور گرفته شده، فارغ از اینکه جزئیاتش چیست و مهم‌ترین اصل در این خصوص پذیرش نظام بین‌الملل است، چون تا قبل از آن می‌گفتیم قطعنامه‌های شورای امنیت کاغذ‌پاره است، بعد دیدیم خیلی هم کاغذ‌پاره نیست، بعد گفتیم تحریم‌ها خیلی هم خوب است، بعد دیدیدم حساب مملکت را هم می‌رسد.

این پژوهشگر مسائل سیاسی اظهار داشت: برجام بنیادش به لحاظ راهبردی این است که ما می‌خواهیم در این نظام بین‌الملل کار کنیم، البته این به آن معنا نیست که ما می‌رویم تحت امر نظام بین‌الملل، ما تا قبل از آن نظام بین‌الملل را نپذیرفته بودیم و دلیل روشنش این است که چندین قطعنامه با 15 رأی علیه ایران در شورای امنیت تصویب می‌شود.

عبدی ادامه داد: قبول دارم که منطق نظام بین‌الملل فقط قدرت است و هیچ منطقی در آن نیست، آنجا بود که گفتیم نمی‌توانیم با این قطعنامه و تحریم‌ها سر کنیم، بنابراین می‌پذیریم، اما نظام بین‌الملل هم قبول کرد که ما را بپذیرد، تا این زمان ایالات متحده، غنی‌سازی را برای هیچ کشور دیگری به رسمیت نشناخته جز ایران، این اتفاقات که بعد از آن افتاده را جدا کنید.

وی ادامه داد: دوم بحث قدرت است، شما دور میز می‌نشینید و برحسب قدرت‌تان حرف می‌زنید، این پایه توافق و برجام و بقای آن براساس قدرت است، من حداقل سه بار نوشتم اعتماد به آمریکا اساسا بی‌معنی است، نه به آمریکا، نه روسیه و نه به هیچ کشور دیگری شما نمی‌توانید اعتماد کنید، اعتماد فقط به قدرت‌تان است، آن چیزی که ضمانت می‌کند، برجام انجام شود یا نه، قدرت شماست، اگر قدرت داشتید انجام می‌شود، اگر نداشتید طرف میزند زیر میز

این فعال رسانه با تأکید بر اینکه سومین بُعد برجام تکنیکال است، توضیح داد: در بحث تکنیکال برجام مسؤلیت‌ها متوجه دولت است، اما در دو مورد دیگر مسائل مطلقا در سطوح این افراد نیست و مربوط به سطوح بالاتر است، اگر کسانی می‌خواهند به برجام ایراد بگیرند، آن دو بُعد اول مربوط به نظام است، اما مهم‌ترین دستاورد برجام این بود که ایران وارد فاز جدیدی از نظام بین‌الملل شد، اما بلافاصله از آن عقب‌نشینی کرد.

عبدی درباره مزایای حزبی بودن مجلس، گفت: ما وقتی در حزبی عضو می‌شویم، معنی آن این نیست که تمامی عقائدش را می‌پذیریم، بلکه معنی آن این است که روی یک چیزی تفاهم می‌کنیم که اشتراکات‌مان بیشتر است، در ایران سیستم سیاسی ایران چنین چیزی را نپذیرفته، وقتی که مجلس حزبی می‌شود، نامزدها را احزاب معرفی می‌کنند که دیگر دبیرکل‌های‌شان که ردصلاحیت نمی‌شوند.

وی همچنین با اشاره به موضوع مسؤلیت‌پذیری احزاب، گفت: اما مسؤلیت‌پذیری در نظام مبتنی بر رأی به این معنی است که وقتی که کاری را پذیرفتی انجام دهی و ندادی دفعه بعد دیگر به تو رأی نمی‌دهند، حذفت می‌کنند، اما در مجلس غیر حزبی این کار را هم نمی‌توانی بکنی چون هیچ کس نمی‌تواند یقه نماینده را بگیرد اما می‌تواند یقه حزب به اضافه یک را بگیرد.

این تحلیلگر مسائل سیاسی همچنین به موضو ع مطرح شده در خصوص پول‌های کثیف در مجلس اشاره کرد و گفت: در مورد پول‌های کثیف ما با یک سیستم طرف هستیم، یعنی فقط این مجلس نیست که می‌تواند این کار را انجام دهد، شما سه رکن دیگر دارید، پول کثیف فقط این نیست که دستگاه قضا برود آن را کشف کند، این روزنامه‌نگار است که باید برود گریبان این افراد را بگیرد، رسانه ملی باید آزاد باشد، دستگاه قضا باید استقلال داشته باشد، شفافیت داشته باشد و مجموع این ارکان باید در این خصوص عمل کنند.

همچنین عباس سلیمی‌نمین پژوهشگر مسائل سیاسی نیز در ادامه این برنامه درباره این بحث که ما با برجام وارد نظام بین‌الملل شدیم، موضع‌گیری کرد و گفت: یعنی اینکه قبل از آن رابطه منقطعی داشتیم؟ قبل از آن با شورای حکام کار کردیم و براساس نظرات آنها اجازه دادیم بازدید انجام دهند، در واقع ایران ضمن اینکه نظام بین‌الملل را نظام عادلانه‌ای ندانسته و زورمحور می‌داند، در عین حال با نظام بین‌الملل کار می‌کند، این نیست که براساس فشارها و قطعنامه‌ها مجبور شدیم نظام بین‌الملل را به رسمیت بشناسیم.

وی ادامه داد: آن چیزی که در خصوص برجام اتفاق افتاد این بود که یک جوسازی در سطح بین‌الملل کرده بودند که این‌ها انحراف به سمت هسته‌ای دارند و ما برای اینکه بتوانیم این اجماع را علیه خودمان برداریم، وارد این وادی شدیم که با آمریکا هم صحبت کنیم؛ البته برجام ایرادات را نفی نمی‌کند، اگر ما تعهداتی که از آمریکایی‌ها و غربی‌ها می‌گرفتیم بالاتر بود قطعا هزینه‌ای که آمریکایی‌ها برای نقض برجام پرداخت می‌کردند، بالاتر می‌رفت، چرا نگرفتیم؟، به دلیل ضعف‌هایی بود که در نگاه دولت وجود داشت.

این تحلیلگر مسائل سیاسی اضافه کرد: امروز آمریکایی‌ها برای اینکه بتوانند افکار عمومی را قانع کنند دچار استیصالند و جمهوری اسلامی در این استیصال نقش اساسی دارد. امروز حتی کشورهایی که با فشار غیر منطقی آمریکا در را به روی ما می‌بندند خودشان قبول دارند که استقلال‌شان را زیر پا می‌گذارند و ادامه این روند تا پایان ممکن نیست چون توده‌های جوامع این را نمی‌پذیرند و اگر ما مقاومت کنیم این روند که شخصیت کشورها را له می‌کند مقاومت‌هایی را به‌وجود می‌آورد.

سلیمی‌نمین با تأکید بر اینکه من برخلاف برخی که برجام را نمی‌پذیرند می‌گویم برجام یک افتضاح سیاسی برای آمریکا بود، تصریح کرد: اگر دولت آقای روحانی ساده‌اندیشی نمی‌کرد و غرب‌باوری نداشت و مستحکم‌تر این توافق‌نامه را امضا می‌کرد هزینه آمریکایی‌ها و افتضاحی که از لحاظ اعتباری برای آمریکایی‌ها در سطح جهان به بار می‌آمد، خیلی بالاتر بود اما در این حد هم تأثیر زیادی داشته است.

همچنین در پایان عبدی با موضع‌گیری در خصوص این موضوع که با برجام متوجه شدیم آمریکا قابل اعتماد نیست، گفت: چرا باید میلیاردها پول خرج کنیم که یک امر بدیهی را ملت بفهمد، هیچ کشوری در دنیا قابل اعتماد نیست، حالا فکر می‌کنید نظرات مردم برای اینکه با آمریکا سازش کنیم منفی‌تر است، یقینا مثبت‌تر است، به خاطر اینکه مردم قدرت را می‌فهمند اما می‌خواهند مسئله‌شان حل شود، مسئله دیگر این است که بودن در آژانس به این معنی نیست که در نظام بین‌الملل هستیم، مهمترین دستاورد برجام این است که نظام بین‌الملل ایران را پذیرفت و به جایی رسیدیم که یکدیگر را به رسمیت بشناسیم، حالا اینکه چطور با یکدیگر برخورد کنیم دیگر به قدرت‌مان برمی‌گردد.

انتهای پیام/