يادداشتها و مقالات:  
 
 
اخلاق شكست
 
کد مطلب: 123
تاريخ: چهارشنبه ۳۰ شهريور ۱۳۸۴
منبع: مسعود رضائي
درجه: فوري

يادداشت: پس از اعلام نتايج نهايي دور اول رأي‌گيري در نهمين دوره انتخابات رياست‌جمهوري و اعلام حضور آقايان هاشمي‌رفسنجاني و احمدي‌نژاد در رقابت نهايي براي برعهده گرفتن مسئوليت رياست‌جمهوري، آقايان معين و كروبي با صدور بيانيه‌هايي، نسبت به روند برگزاري انتخابات اعتراض كردند و خواستار بازنگري در آن شدند
 
 
 
 
  پس از اعلام نتايج نهايي دور اول رأي‌گيري در نهمين دوره انتخابات رياست‌جمهوري و اعلام حضور آقايان هاشمي‌رفسنجاني و احمدي‌نژاد در رقابت نهايي براي برعهده گرفتن مسئوليت رياست‌جمهوري، آقايان معين و كروبي با صدور بيانيه‌هايي، نسبت به روند برگزاري انتخابات اعتراض كردند و خواستار بازنگري در آن شدند.
1-         انتخابات 27 خرداد 84، يك اتفاق بزرگ و يك حماسه پرشكوه از حضور 30 ميليون نفر از مردم ايران در پاي صندوقهاي رأي بود. اين حماسه- گذشته از آن كه در نهايت چه كسي به رياست‌جمهوري برگزيده شود- چشم جهان را به خود خيره ساخت و ضريب امنيت ملي ايران را به حد چشمگيري افزايش داد. بنابراين بايد قدر آن را دانست و به خاطر منافع شخصي آن را خدشه‌دار نساخت.
2-         آنچه در بيانيه آقايان كروبي و معين آمده است، عباراتي كلي و غيرمشخص است كه بيشتر به بداخلاقي‌هاي پس از شكست شباهت دارد. تخلفات انتخاباتي موارد مشخصي است كه اگر اين آقايان از اين نوع تخلفات به صورت مستند و مستدل اطلاع داشتند، مي‌بايست با ذكر موارد معلوم آن را به شوراي نگهبان جهت بررسي ارائه مي‌دادند. اما هنگامي كه مي‌بينيم هيچ‌گونه مورد مشخصي در اين بيانيه‌ها قيد نشده است، مي‌توانيم به ميزان اعتبار اين ادعاها پي ببريم.
3-         وزارت كشور مجري انتخابات بود و انصافاً براي حفظ سلامت روند انتخابات تمامي تلاش خود را به كار گرفت. آقاي خاتمي رئيس‌جمهور در طول روزهاي 26و27 خرداد، سه بار راهي وزارت كشور شد تا با بازديد از ستاد انتخابات كشور، در جريان كارها قرار گرفته و نسبت به صحت برگزاري انتخابات، اطمينان حاصل كند. ايشان پس از برگزاري انتخابات و شمارش آراء به صراحت اعلام داشت اين انتخابات در كمال سلامت برگزار شده است. نكته مهم اينجاست كه خط فكري آقاي احمدي‌نژاد و آقاي خاتمي با يكديگر متفاوت بوده و بويژه پس از برخورد لفظي كه حدود يكي دو ماه پيش بين آنها صورت گرفته بود، تا حدودي كدورت ميان اين دو نيز وجود داشت. بنابراين جاي هيچ شكي نيست كه بويژه اگر در مورد آراي آقاي احمدي‌نژاد، جاي كمترين چون و چرايي وجود داشت، وزارت كشور بيشترين حساسيت را روي آن نشان مي‌داد و لذا اينك كه اين وزارتخانه و شخص رئيس‌جمهور، صحت و سلامت انتخابات را اعلام كرده‌اند، ديگر جايي براي طرح ادعاهاي كلي و اعتراضهاي بي‌سند باقي نمي‌ماند.
4-         اصل و اساس اعتراض آقايان كروبي و معين آن است كه در يكي دو روز قبل از رأي‌گيري، فرمانده و مسئولان بسيج به نيروهاي بسيجي فرمان داده‌اند كه به آقاي احمدي‌نژاد رأي دهند و لذا اين به معناي دخالت نظاميان در انتخابات است و رأي‌گيري مخدوش مي‌باشد. اين ادعا و اعتراض مسلماً ريشه در عدم شناخت آنها از جامعه و همچنين نيروي مقاومت بسيج دارد. اولاً مگر تعداد كساني كه به صورت سازماني عضو بسيج هستند چقدر است؟ ثانياً به فرض كه چنين فرمان يا توصيه‌اي از سوي مسئولان بسيج صورت گرفته باشد. براستي چه ضمانت اجرايي بر آن مي‌توان يافت؟ آيا فراموش كرده‌ايم كه در انتخابات سال 76 نيز نظر و گرايش مسئولان بسيج غالباً به سمت آقاي ناطق‌نوري بود و چه بسا كه چنين توصيه‌اي هم به نيروهاي خود كرده بودند، چرا در آن زمان قضايا به آن صورت پيش رفت؟ آيا در انتخابات جاري مسئولان بسيج براي هر نيروي بسيجي يك ناظر گذارده بودند تا اگر از اين توصيه تخلف كرد، او را به لحاظ اداري تنبيه كنند؟ آيا واقعاً اين حرفها و ادعاها، خنده‌دار نيست!
5-         شناخت صحيح از جامعه و روحيات آن، همواره و در همه حال مي‌تواند راهنماي فعالان سياسي باشد. نيروهاي بسيجي اگر به آقاي احمدي‌نژاد رأي داده‌اند، نه براساس توصيه سازماني بلكه به دليل علاقه داشتن به وي و مردمي دانستن او بوده است. هيچ قوه قاهره‌اي در اين انتخابات وجود نداشت و هرگونه تعبير و تفسيري در اين زمينه، در واقع توهين به مردم محسوب مي‌شود و صدالبته كه مردم اين توهين را درك مي‌كنند. آنها خود در محل رأي‌گيري حاضر بوده‌اند، فضا و شرايط را ديده‌اند، بازرسان وزارت كشور و ناظران شوراي نگهبان را مشاهده كرده‌اند و خلاصه بهتر از هركس مي‌دانند كه انتخابات در كمال آزادي برگزار شد. به اين ترتيب اين‌گونه ادعاها شايد براي خارج كشور بازاري داشته باشد ولي در داخل قطعاً خريداري ندارد.
6-         نوسانات به وجود آمده در آراي آقاي كروبي، به لحاظ نحوه شمارش و اعلام آرا توسط وزارت كشور بوده است كه معلوم نيست به چه دليل آراي تهران را تا آخرين ساعات روز شنبه در مجموع آرا وارد نكرده بود. بنابراين آقاي كروبي بايد به اين واقعيت توجه داشته باشد كه در فاصله يك ساعت خواب ايشان وزارت كشور تصميم گرفت آراي تهران را نيز به مجموع آرا بيافزايد. بنابراين بهتر است آقاي كروبي براي روشن شدن قضايا در طول يك ساعت خواب خود، با وزير كشور و رئيس ستاد انتخابات كشور، گفتگو كند و توضيحات لازم را بخواهد.
7-         شكست تلخ است اما پايان راه نيست. مي‌توان با اصلاح مسير، به پيروزي دست يافت. اما نداشتن اخلاق تحمل شكست، ممكن است آدمي را به ناكجاآبادي بكشاند كه ديگر راه بازگشتي براي او وجود نداشته باشد. تاريخ، مملو است از اين گونه عبرتها و چه خوب است كه ما نيز جزو عبرت گيرندگان باشيم.